Ny modell bakom fina

betyg för Volvo Lastvagnar

hansborjessonVolvo LV ökar med fina 5,4 procent och når med en femte plats sin bästa placering på nio år. Bakom den kraftiga ökningen står en lyckad lansering av den nya modellen FH.

Det har varit ett hektiskt år för Volvo Lastvagnar. En ny modell har fötts och lanseringen av den har varit lika nyskapande som uppskattad av återförsäljarna.

– Vi har haft en extrem aktivitet kring lanseringen ända sedan mitten av 2012. En rad olika evenemang och aktiviteter har avlöst varandra, säger Hans Börjesson, regionchef för Volvo Lastvagnar i Norden.

Han framhåller bland annat den lastbilskaravan som åkt genom landet och besökt återförsäljarna. Handlarna har kunnat bjuda in kunder och fått stöd på plats av personal från generalagenten, vilket har uppskattats. På i princip alla frågor som rör framtida produkter, kvalitet och promotionaktiviteter går betygen kraftigt upp.

Även på de klassiskt svagare områdena eftermarknad och garantier ser det bättre ut i år än vad det har gjort tidigare.

– Vi har visserligen inte förändrat våra system i någon större utsträckning, men arbetat mer med att stärka kommunikationen gentemot handlarna på olika sätt, säger Hans Börjesson.

Han blir särskilt glad åt att betygen för givna åtaganden/löften är så höga.

– Det är centralt att man kan lita på vad vi säger och att vi genomför det vi lovar, säger han.

Hans Börjesson berättar att man har arbetat en hel del för att förstärka resurserna på eftermarknaden. Bland annat har ytterligare personal anställts och dialogen med återförsäljarna har varit tätare. Det har gett resultat på många områden, dock finns fortfarande mycket kvar att göra.

 

Vad är du mest nöjd med i årets resultat?

– Att vi totalt sett ser en positiv utveckling över nästan hela linjen. Mycket handlar förstås om att vi har fått ett nytt produktprogram som har bemötts positivt. Samtidigt ser vi att en del av de satsningar vi gjort under året har gett resultat på framför allt frågor som den viktiga eftermarknaden.

Vad är du mest missnöjd med?

– Vi är fortfarande sämre på servicemarknad och reservdelar än på försäljning och där finns mer att göra. Vi släpar också efter på vissa områden inom it-sidan.

Vad vill du vässa till nästa år?

– Vi måste fortsätta arbetet med att stärka servicemarknaden för att bli ännu mer tillgängliga och snabbfotade.

 

Stabilt mot toppen

Orrbeck

Volvo Lastvagnars lyft förvånar inte Owe Orrbeck på Volvohandlarföreningen.

Nej, Owe Orrbeck är inte överraskad över Volvo LV:s fina resultat i år, däremot glad.

– Vi har arbetat hårt med att säkerställa våra goda relationer och inte haft några större frågor att diskutera. Det har mestadels handlat om vardagliga saker. En fråga där vi ännu inte har samsyn gäller garantiadministrationen, men i övrigt är vi överens om det mesta, säger han.

En gemensam farhåga det senaste året har varit hur marknaden skulle reagera i väntan på att den nya lastbilen kom ut på marknaden och hur man skulle kunna säkerställa volymerna till dess.

– Men med facit i hand kan vi konstatera att den oron inte har infriats, snarare har försäljningsvolymen fortsatt uppåt.

Ett område där ÅF varit kritiska är situationen kring finansiering, vilket kan tyckas märkligt, då Volvofinans Bank så att säga tillhör familjen eftersom banken till hälften ägs av Volvohandlarna själva.

– Förklaringen är att Volvofinans är en bank och därmed kringgärdad av ett antal regelverk, som i sin tur försvårat lastbilsfinansieringen. Detta är dock en fråga som vi arbetar med och som har högsta fokus inom föreningen för närvarande, säger Owe Orrbeck.