Skodas tf-chef:

”Vi ska försöka förbättra marginalsystemet”

TuremarkAv betygen i årets GA-enkät att döma är Skodahandlarna de som är mest missnöjda med affärsvillkoren inom bilförsäljningen och generalagentens lyhördhet för deras lönsamhet.

Tillförordnade chefen Hans Turemark medger att det funnits en lönsamhetsfråga på tapeten en tid.

– Vi tittar på hur nya investeringar av bilhallskoncepten ska kunna genomföras så smart som möjligt med mer modesta krav, till exempel genom nyttjande av befintliga byggnader.

Det blir ett rejält ras också för bonusbetygen.

– Kanske för att marginalerna byggs på framtida investeringar. Vi har lagt ett förslag på hur marginalsystemet skulle kunna förändras och ska diskutera det, säger Turemark.

Ganska symtomatiskt sjunker kårens förtroende för relationen.

– Det har också varit chefsbyte och mycket arbete på hemmaplan i samband med nya lanseringar som gjort att vi kanske inte har kommunicerat som vi borde ha gjort, tillägger Hans Turemark.

Förutom ett ogillande angående tillgången på bilar inför premiärer, ”det var väldigt tajt när Octavian kom i samband med påsken”, så har leveranserna fungerat bättre. Och föräldralediga chefen Evalena Falcks löfte från i fjol om att förbättra marknadsföringen och försäljningsansträngningarna, det tycks ha infriats av betygen att döma. Förtroendet för service- och reservdelssidan har ökat, liksom fältarbetet på säljsidan.

Sedan spökar de gamla generella gruppfunktionerna av kundnöjdnöjdhetsmätningarna, it- och garantilösningarna.

– Det finns inget enkelt svar på dem, säger Hans Turemark.

Det är dock bara en blygsam indexförsämring för Skoda i år, men en nedflyttning på rankninglistan från elfte till femtonde plats.

 

Vad är du mest nöjd med av årets resultat?

– Att återförsäljarna tycks gilla våra försäljningsaktiviteter, att vi tog tillbaka tappade marknadsandelar – innan nya produkter lanserades.

Vad är du mest missnöjd med?

– Missnöjet med lönsamheten och några indikationer på att samarbetet försämrats.

Vad vill du vässa till nästa år?

– Punkterna ovan ska vi titta närmare på, bibehålla det som varit bra och bli ännu bättre.

 

Text Ing-Cathrin Nilsson

 

”Lönsamheten

är ett problem”

Pontus5Ett ganska kämpigt år för Skoda, sammanfattar SVÅ:s vd Pontus Lövrup som är glad över att betygen inte är ännu sämre.

Förra hösten präglades av intensiva diskussioner mellan huvudmannen och märkesföreningen.

– Vi fick nya kontrakt och nya standarder från fabriken. Kontrakten innehöll många saker som skulle ha fördyrat verksamheten, berättar Pontus Lövrup.

Efter idoga förhandlingar gick till sist ÅFF segrande ur meningsskiljaktigheterna; de gamla kontrakten ligger kvar ograverade.

– Det var bra att fabriken och GA kom till sans där, men fortfarande vet vi inte vilka slutgiltiga standarder som kommer att gälla. De som lagts fram är inte särskilt affärsmässiga. Så det kvarstår mycket att lösa.

– Lönsamheten är ett problem för Skodahandlarna. De behöver känna större trygghet inför framtiden.

Tillfredsställelsen över GA:s försäljningsansträngningar och centrala kampanjer har emellertid ökat.

– Trots att det var ett produktvakuum när enkäten gjordes, kommenterar Lövrup.

– Men vi säljer ju okej och Skoda Octavia har gått bra. Och sponsringen av Tre Kronor och ishockey har ju varit lyckosam.