Stökigt år skickar ner

Hyundai på rankningen

Hyundais ÅF är missnöjda med hur försäljningsarbetet leddes under 2014. GA:s vd Thomas Holm känner sig trygg med att det vänder. Med en ny försäljningschef och flera nya modeller ska det gå.

Förra året flaggade han för förändringar som skulle få upp betygen på säljsidan. Men försäljningschefen försvann. Stolen förblev tom. Länge. Det märks i årets enkät.

– Under en period har vi haft det stökigt. Vi har saknat två viktiga personer, försäljningschefen och företagssäljansvarig, förklarar han.

Samtidigt har det varit ett år fyllt av kampanjer. Att GA då har haft två centrala tjänster vakanta är såklart inte bra. Särskilt inte i ett företag som har enkelhet som ledord. Betygen på organisation och personal sjunker.

– Vår organisation har inte hängt med. ÅF har saknat en dedikerad sparringpartner på försäljningssidan.

Strax före sommaren anställdes en ny försäljningschef. Rekryteringen kommer att leda till en bättre kommunikation och ett bättre resultat. Det är GA:s bestämda uppfattning. Den nye chefen, i skrivandes stund är namnet hemligt, får en hel del att göra. Hyundai introducerar sex modeller under 2015.

– Det tar tid med rekrytering, ofta fyra till sex månader. Men på företagssidan tog vi efter ett tag in en person temporärt, och det förenklade för alla.

Förutom vakanta tjänster kan relationerna till ÅF och ÅFF ha spelat in när det gäller indexnedgången.

– Har vi inte personal som kan diskutera på ett kreativt sätt, då påverkas relationen, och det är jättetråkigt.

Allt gick inte bakåt. Förra året signalerade Hyundais ÅF att de var missnöjda med leveranserna av bilar. Ett år senare skjuter betygen i höjden.

– Vi är glada över att den största ökningen sker på billeveranserna. Vi har aktivt bearbetat fabriken för att få bilar till den svenska marknaden.

Han vill lyfta fram marknadsföringen av reservdelar och tillbehör. Märket vidmakthåller sin tätposition i många servicemarknadsfrågor.

– Förr behövde vi ställa massor av frågor när vi fick in tekniska frågor. Nu är vi bättre förberedda. Vi arbetar proaktivt. Uppstår ett problem på ett ställe, meddelar vi alla ÅF att detta problem kan dyka upp.

 

Vad är du mest nöjd med i årets resultat?

– Arbetet med tillgången på bilar. Att vi fortsatt utveckla servicemarknadsbiten och ser resultat.

Vad är du mest missnöjd med?

– Jag är ledsen över att relationerna på försäljningssidan har påverkat oss negativt. Vi har inte supportat vårt ÅF-nätverk fullt ut gällande bilförsäljning, vilket också påverkade relationerna.

Vad tänker du vässa till nästa år?

– Vi vill ta ett helhetsgrepp kring försäljning tillsammans med ÅF. Det blir den första uppgiften för den nye försäljningschefen.

Text Rickard Jakbo

Fotnot: Sedan intervjun gjordes har Thomas Holm lämnat vd-posten för Hyundai och tillfälligt ersatts av Christian Norberg, vice vd för SC Motors.

 

 

ÅFF-ordförande

godkänner

prispolitiken

ÅFF håller med om GA:s problembeskrivning. En bilförsäljningschef har saknats.

Men föreningen är hoppfull i och med de många kommande modellerna.

– Det har varit tomt på bilförsäljningsstolen. Det är väl en del av förklaringen till nedgången, säger Kenneth Larsson, som ÅFF:s ordförande.

Han är inte främmande för att krångel med AC och backkameror har påverkat betygen.

– Men organisationen har kommit till rätta med det.

Under året återkallade GA dessutom Hyundai i30 2014, för att uppdatera en mjukvara i styrservon.

– Det är aldrig bra med återkallande av modeller, som skedde 2014, även om jag inte tror det smittade av sig på andra modeller.

ÅF-kåren har en hel del synpunkter på prispolitiken. Men Kenneth Larsson ser det snarare som att det är vissa konkurrenter som har en felaktig prispolitik.

– Andra säljer bilar till rabatter som vi aldrig sett förut. Jag tycker det är starkt att Hyundai står emot detta. Det är inte bra att gamla kunder får se hur en ny bil plötsligt sjunker kraftigt i pris. Det är i högsta grad också en lönsamhetsfråga.

En ny marknadsföring och en ny försäljningschef bådar gott, enligt Kenneth Larsson.

– Hyundai kommer snart att ta sig tillbaka till de nivåer vi tidigare legat på.